Praten kan 'ie niet, maar zorgen dat anderen dat wel wat sneller doen is een van zijn specialiteiten. Labradoodle Suus, een zwart gekrulde viervoeter die sinds een jaar rondloopt bij het speciaal onderwijs van RENN4 in Hoogeveen. Samen met leerkracht Ilse Snippe vormt ze Hond in School Interventies.
"Suus is er gewoon altijd voor je, ze is zacht, sociaal. Het is net magie", vertelt een enthousiaste leerling over het effect dat de hond op haar heeft.
'Hier moet ik wat mee'
Ruim twee jaar geleden nam Snippe hond Sjoef mee naar school. Haar leerlingen waren heel benieuwd naar het beest omdat ze er vaak over vertelde. "Ik nam hem mee en toen zag ik gewoon hoe zij bewust of onbewust de kinderen opende. Het gaf mij ingang tot een gesprek", vertelt Snippe over de eerste ervaring van haar leerlingen met de hond.
"Ik gaf toen les aan groep 8. Die gaan al best puberen, dus dan zijn ouders en juffen niet meer zo leuk. Dus dan wringt het soms met contact zoeken met sommige leerlingen. Toen zag ik een leerling die dus helemaal opende door Sjoef. Daar had ik maanden daarna nog profijt van in het contact met de leerling", gaat de leerkracht verder. Meteen spookte door haar hoofd: hier moet ik wat mee.
Problemen
Wanneer hond Sjoef drachtig is zoekt ze contact met Serge Graus (zoon van Martin Gaus red.) Ze vraagt hem om ondersteuning in het proces om een hond te trainen voor dit soort problematiek. "En ook heb ik meteen de directeur van school gemaild om te praten over het idee om meer leerlingen te helpen. Die zei meteen dat ik langs kon komen."
Gaus voorziet haar van tips en zelf volgt ze een training van Dogs Assisted Interventions in Amersfoort. Snippe en hond Suus hebben inmiddels niveau 1 afgerond, zijn bijna klaar met niveau 2 en gaan nog door naar niveau 3, wat meer gericht is op het onderwijs. "Vooral kinderen met hechtingsproblematiek en selectief mutisme, die gaan opeens praten", vertelt Snippe trots.
Labradoodle Suus helpt kinderen in Hoogeveen
Ze gebruikt Suus op haar school voor geplande en niet geplande interventies. "Ik noem het zelf altijd liefdevol ontregelen. Soms kunnen kinderen geen persoon in de buurt verdragen als ze boos zijn. Maar een hond wel, die is er dan gewoon. Die komt bij je. Kinderen zeggen dan soms: 'ja maar ik ben heel boos hoor', maar dan geef ik aan dat het Suus niet uitmaakt, als ze gewoon geaaid wordt is het prima."
Onzeker, druk of boos
De uitwerking van labradoodle Suus wordt al duidelijk wanneer Snippe samen met Wesley in een kantoortje zit om even rustig te praten. "Ik heb vaak als iemand anders boos wordt, ik daar dan snel op reageer. Dan word ik ook boos", vertelt Wesley. Terwijl hij praat met de leerkracht aait hij rustig over de krullerige kop van Suus.
Naast het praten neemt Snippe de leerlingen mee naar de gymzaal waar ze oefeningen doen met de labradoodle. Wesley heeft haar de afgelopen weken geleerd om door hoepels te springen. Brokjes voor Suus als het lukt, en voor Wesley een goed gevoel: "Dan word ik daar weer trots op, en ben ik dat ook op mijzelf." Ook heeft hij op zijn tafeltje in het lokaal plaatjes van Suus, zodra hij boos wordt kijkt hij ernaar en zakt dat gevoel.
Chloë bekent voor de oefeningen dat ze altijd behoorlijk nerveus is op school. Zij heeft de laatste weken geoefend om Suus kruipend onder matten door te krijgen. "Dit helpt mij enorm. Ik durf nu ook vaker vragen te stellen en ben ook minder nerveus in situaties", legt ze uit nadat ze heel rustig de hond laat doen wat zij wil.
En ook Jayden heeft sinds het werken met Suus meer zelfvertrouwen. Op zijn vorige school vond hij het niet zo heel leuk, hij werd er flink onzeker van: "Maar nu met Suus erbij vind ik het weer heel erg leuk en ben ik niet meer zo onzeker. Het is gewoon heel rustgevend als er een hond bij is."
Liefdevol
Leerkracht Snippe hoort het allemaal ontroerd aan. "Ik krijg hier heel veel dankbaarheid voor terug", erkent ze. "En dat mis ik soms in het juf zijn wel een beetje. Dan heb je met veel enthousiasme een les voorbereid, maar reageert niemand leuk. Maar met Suus en het een-op-eencontact met de kinderen, dat is geweldig. Je ziet ze groeien en in hun kracht komen te staan. Dat is het mooiste compliment, dat ze die ontwikkeling doormaken", glimlacht ze tot besluit.
E-mail:
hisinterventies@gmail.com
Telefoon:
06-14984098
KVK nr: 84916389
BTW-id: NL004044683B86
Meer informatie
"Ilse was samen met hond Suus in de klas. Ilse is een fijne en rustige vrouw die duidelijk ervaring heeft met jonge kinderen. De les was leerzaam en boeiend. Vooral het stukje over de verschillende soorten honden, de politiehond en de reddingshond, vonden de kinderen erg leuk."
Karlijn Jansen
"Wij leerden in de kleuterklassen over thema Hond. Om deze reden hebben we contact gezocht met HIS. Ik had fijn contact met Ilse en van te voren hebben we de lessen besproken. Ilse denkt mee en is flexibel in haar lesopzet. Naast dat het super leuk is om een hond in de klas te hebben, is er geleerd over de emoties en omgang met de hond. Het was een groot succes!"
Irene Timmermans
'De kinderen vonden het erg leuk! Ze deden goed mee met de quiz en werden betrokken door middel van kaartjes. Fijne manier dat de kinderen achter hun stoel konden gaan staan als ze het iets te spannend vonden. Suus was heel erg goed getraind en deed het heel goed tussen alle enthousiaste kleuters.'
Femke Rombeek
Gijs: 'Suus was lief.'
IJvan: 'Hetzelfde als Gijs.'
Noé: 'Dankjewel dat we Suus mochten aaien.'
Moos: 'Ik vond het ook leuk dat we konden leren dat je niet een hond als je een bal gooit niet op je schoen als er in je hand dan moet je hem niet bijten.'
Layla: 'Ik vond het spel eigenlijk wel leuk.'
Vadim:' Nou dat hondje Suus is heel lief.'
Mees: 'Eigenlijk ik vond het eigenlijk met die hond en met die reddingshonden en met al die honden die helpen heel leuk om naar te kijken.'
Jesse: 'Ik vond die politiehond mooi.'
Dido:' Suus is zacht.'
Francisco: 'Ik vond het heel leuk dat Suus was hier en heel lang aaien.'
Finn: 'Dat ik de politiehond heel gaaf vond.'
Kaj:' Dat ik het heel leuk vond dat ie een trucje heeft gedaan.'
Alma: 'Dat we ook leerden hoe de hond zich voelen, een was boos.'
Jawhara:' Suus is super veel lief.'
Alex: 'Dat Suus heel fijn is en heel lief.'
IJvan: 'Dat we haar gingen aaien.'
Jonas: 'Ik vond dat ie heel goed commando’s kan leren.'
Reactie van leerlingen
"Mijn zoon heeft moeite om naar school te gaan doordat hij veel blokkades heeft rondom taal. Dit uit hij is veel boosheid. Hij heeft geen zelfvertrouwen, faalangst en is snel overprikkeld. Mijn zoon heeft een lange tijd thuis gezeten en gaat sinds een paar maanden voor halve dagen naar school.
Op een ochtend zag hij heel erg tegen school op. Hij was bang dat hij niet goed de ochtend zou doorkomen. Hij was bleekjes om zijn gezicht en had wallen onder zijn ogen. Met zijn hoofd gebogen stapte hij uit de auto bij school.
Bij het hek stond een juf met haar hond. Ik vertelde haar wat er met mijn zoon aan de hand was en dat wanneer het niet goed zou gaan, ze mij meteen konden bellen. De juf stelde zich aan ons voor en vertelde over haar hond Suus. Ze vertelde dat Suus het soms ook spannend vindt op school en dat ze op school is om kinderen te helpen. De juf stelde mijn zoon meteen op zijn gemak en vroeg of hij even wilde helpen om Suus te borstelen. Mijn zoon vond dit erg zijn en liep zonder dat hij het door had al praten met de juf en Suus mee. Hij vergat zelfs afscheid van mij te nemen!
Toen ik heb na een paar uur weer kwam ophalen moest ik even goed kijken naar mijn zoon. Verbaast keek ik hem aan. Hij kwam zo blij uit school! Hij had kleur op zijn gezicht en hij was zo trots. Trots vertelde hij over Suus en dat hij een leuke dag had gehad en dat het contact met Suus hem heel goed had gedaan. Er was zoveel spanning bij hem weggevallen die dag.
Mijn zoon mocht vanaf toe, twee keer in de week trainen met Suus en Juf Ilse om meet zelfvertrouwen te krijgen en te werken aan zijn faalangst. Sindsdien zien we al een ander kind. We zien hem groeien, hij voelt zich begrepen en voelt dat hij meetelt. Hij begrijpt nu dat niet alles direct goed gaat, maar dat je moet doorzetten en moet oefenen. Dit doet Suus immers ook om trucjes te leren. Hij vergelijkt zichzelf met Suus. Hij krijgt steeds meer zin om naar school te gaan en doet zijn best. Tijdens de cito toetsen deed hij zo goed zijn best dat hij meerdere cito's mocht maken omdat hij steeds hoog scoorde. Hij was zo verbaast en vond het best makkelijk. Voor het eerst zei hij dat hij trots op zichzelf was en dat maakt mij erg blij.
Zonder juf Ilse en Suus was dit hem niet gelukt. Stapje voor stapje maakt hij vooruitgang. Soms gaat het echt nog wel mis, maar hij weet dan dat hij kan bouwen op juf Ilse en Suus. Elke keer werken ze aan nieuwe doelen, praten ze over gevoelens en oefenen ze met Suus.
Hoe fijn is het om het grote spanningsveld weg te kunnen halen door met Suus te kunnen knuffelen of door Suus iets toe te fluisteren zodat de zorgen en spanning van de dag wegvallen. Samen met Juf Ilse en met Suus je eigen blokkades overwinnen.
Juf Ilse en Suus heel erg bedankt!"
Moeder van Peter
"Ik vond school niet leuk tot ik Suus ontmoette. Ik was vaak boos en ik had geen zelfvertrouwen met taal en spelling. Ik was ook nooit trots op mezelf. Mijn moeder moest mij vaak ophalen op school omdat ik zo boos werd. Toen ik een keer heel boos was, kwam Suus naar mij toe en ik was binnen 2 minuten weer rustig. Ik ging met haar knuffelen en dat hielp goed.
Ik ga nu 2 keer per week naar Suus toe. Op dinsdag en donderdag en dat helpt heel erg. Ik heb nu weer zin om naar school te gaan en hem weer zelfvertrouwen gekregen in taal en spelling.
1 keer per week ga ik met Suus naar de gymzaal toe. Ik heb Suus iets nieuws geleerd, ze kan nu over een kast springen van hoger dan een meter! Ik voel mij trots dat ik Suus dat heb geleerd. Ik ven ook erg blij was dinsdag gaan we samen een taart voor Suus maken omdat ik mijn doel heb gehaald."
Peter (11 jaar)